Hunfalvy János élete

Hunfalvy János neve és iskolánk, minden egykori és jelenlegi hunfalvys diák gondolkozásában elválaszthatatlan egymástól. A székesfőváros erről a névadásról 1926-ban döntött, és azóta a szerencsés választással a XIX. századi nagy tudós, patrióta nevét viseli intézményünk. Jó lenne, ha az Ő példája és szellemi öröksége ösztönözne minket. 

Házát és sírját valamennyi hunfalvys diák felkeresi. Az 1984-ben elkészült modern mellszobrának a diákok karizmatikus erőt tulajdonítanak. Az iskolába lépve az előtérben ez a szobor fogadja Őket minden reggel. De vajon életútját, tudományos pályáját igazán ismerjük-e? A reformkortól a XIX. század végéig ívelő életpálya magában foglalja a század magyar történelmét is. Példát ad a küzdelemre, a megújulásra és új utak keresésére.


  1. Bevezetés (70 MB)
  2. Származás, gyermekkor (23 MB)
  3. A tanulás évei (83 MB)
  4. Az ifjú tanár (137 MB)
  5. A kibontakozás felé (29 MB)
  6. A tudós karrier (131 MB)
  7. A vízivárosi polgár (32 MB)A film Varga Jenőné földrajz-történelem tanár (iskolánk tanára volt 1957-1989) és Pagurka Anna magyar-könyvtár szakos tanár (iskolánk tanára és könyvtárosa volt 1966-2004) áldozatos, sok évtizedes kutatómunkája alapján készült.


A film forgatókönyvét írta és képeit összeállította: Kovács Tiborné

Hang: Géczyné Megyeri Mariann, Galgóczy Gábor

Hangtechnika: Babucsik Zoltán

Vizuális technika: Galgóczy Gábor 2008

Felújította, frissítette: Plánk Tibor, igazgató - 2014