Angol Nemzetközi Szónokverseny
IPSC – International Public Speaking Competition
az ESU (English Speaking Union) szervezésében


The English-Speaking Union (ESU) minden év tavaszán rendezi meg nemzetközi szónokversenyét angolul beszélő diákok számára. Kezdetben, 33 évvel ezelőtt, csak Anglia és Ausztrália versenyzett egymással, de a nagy sikernek köszönhetően évről évre egyre több ország csatlakozott a versenyhez, így mára több mint 50 ország legtehetségesebb diákjai versenyezhetnek egymással.

A szervezet célja az, hogy különböző kulturális hátterű országokból minden évben meghívja egy kulturális eszmecserére, szónokversenyre a világ legügyesebb diákjait. ESU számára fontos, hogy a jövő nemzedék gondolkodásmódját, hangját hallhassa. A kiválasztott küldöttek egy hetet tölthetnek el együtt Londonban különböző programokon és foglalkozásokon. A szónokverseny előselejtezői alkalmával kiválasztanak először 18 versenyzőt, majd ebből egy újabb forduló után kiválasztják a 6 döntőst. A döntőn, közönség és kamerák előtt elmondott 6 szónoklat közül a zsűri kiválasztja az első és a második, a közönség pedig szavazatával a harmadik helyezettet. A döntőnek a verseny legnagyobb szponzora, a HBSC bank londoni székháza ad otthont.

A versenyzőknek 5 perces szónoklatot kell előadniuk a megadott témában. A beszéd elmondása után a zsűri, majd a közönség is kérdéseket tesz fel az elhangzott beszéddel kapcsolatban. Itt nagyon fontos, hogy a diák ügyesen és frappánsan tudjon válaszolni, vagyis „vágjon az esze, mint a borotva”. Itt mérik le a hitelességet és természetesen az egyéniséget.
A versenyzők szerint a Londonban eltöltött 5 napos közös programok és foglalkozások, olyan nagy élményt és tapasztalatot jelentenek, hogy már ez önmagában felér számukra egy nagy „nyereménynek”. Ezen felül büszkék arra, hogy ők képviselhetik abban az adott évben hazájuk kultúráját és gondolkozásmódját.

A szervezők a téma kiírását az adott év elején adják meg. Mindig két címet adnak, egyet az országos döntőre, egyet pedig a nemzetközi döntőre!

Az iskolai háziversenyek februárban, az országos versenyek márciusban, a nemzetközi verseny pedig májusban szokott lenni. Sok információ áll rendelkezésre az interneten, mely segíti a felkészülést. Az országos versenyen két kategória van. Az igazi versenyzők (16-20 évesek) 5 perces szónoklattal és a vendég szónokok (14-15 évesek), akik 3 percben bemutató beszédet adnak elő, ugyanabban a témában, ezzel segítik az utánpótlás rutinosabbá tételét és a verseny népszerűsítését.

A házi verseny felelőse: Foster Dóra

A háziverseny megrendezéséhez szükséges egy 3 tagú zsűri (adjudicators), egy időmérő és kongató ember (timekeeper) és egy „műsorvezető” (chairperson). Ezen felül érdemes a háziversenyre közönséget is hívni. Jó, ha diákjaink szokják a közönség előtti szereplést, ezért minden érdeklődő hunfalvys diákot szívesen látunk nézőnek. Ha van elég néző, akár a közönség is szavazhat!
Minden versenyzőt jutalmazunk, az első hat diákot külön díjazzuk, és az elsőt küldjük tovább.
Érdemes lenne megszólítani nekünk is a vendég szónoklatra küldhető korosztályt, így rutinosabbak lennének, mire élesben is versenyezhetnek. Érdemes ösztönözni minden angolul jól beszélő, magabiztos fellépésű és logikusan gondolkozó tanítványt, hogy induljon el ezen az izgalmas és komoly versenyen.

Budapest, 2014. augusztus 27.

Foster Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése